Defibrillaattorit

Minne kaikkialle defibrillaattoreita tulisi sijoittaa?
Keskustele, kommentoi, kerro mielipiteesi!

16 vastausta kohteessa Defibrillaattorit

 • Pekka Svärd sanoo:

  Terve!
  En löytänyt sivuiltanne yhteystietoja. Hankimme juuri RAY:n pääkonttoriin deffan. Haluaisin luvallanne käyttää koulutusvideotanne sisäisessä ”Treenaamo” koulutusosiossamme. Olisiko mahdollista saada tuo videotiedosto, ettei tarvitse laittaa pelkkää linkkiä youtubeen?

  • Teija sanoo:

   Hei!
   Hienoa että olette hankkineet deffan pääkonttoriinne. Koulutusvideo on käytettävissänne vapaasti. Ainoa rajoite sen käyttöön on se, että kaupallisiin tarkoituksiin eli esim. maksullisiin koulutuksiin sitä ei saisi käyttää. Valitettavasti meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tarjota sitä muussa muodossa kuin tuo youtube. Yhdistys toimii vapaaehtoisten voimin ja resurssimme ovat siten hyvin rajoitetut. Opetusfilmikin toteutettiin täysin lahjoitusten turvin.

  • AEDRY sanoo:

   Hei!
   On totta, että yhteystiedot voisivat olla paremmin näkyvillä. Nyt ne löytyvät vasemmalla olevien otsikoiden ja siellä ”AEDRY”-sivun alasivuna. Hyvä huomio, kiitos

 • AEDRY sanoo:

  AED-yhdistys AEDRY ry oli mukana kouluttamassa, kun kaksi Euroopan Unionin pohjoisinta maallikko-defibrillaattoria otettiin käyttöön. Kaikkein pohjoisin on Utsjoen Nuorgamin
  K-Marketissa ja toiseksi pohjoisin Kevon tutkimusasemalla, niin ikään Utsjoella.

  • Pentti Rossi sanoo:

   Hei ! Sain kammiovärinästä johtuneen sydänpysähdyksen 4.7.2013. Vaimo aloitti ensiavun heti. Palokunnan / pelastuslaitoksen ensivasteauto saapunut n. 5-10 min. kuluessa. Autossa on ollut ” defi”, mutta pelastushenkilö ei ole ottanut sitä autosta.
   ts. Ei liene osannut sitä käyttää, vaikka on pitänyt olla koulutettu henkilö.
   Ambulanssi paikalle vasta yli 20 min. jälkeen, ja sai käynnistettyä sydämen laitteellaan. ROS-aika 27 min. K-SKS:ssa koomaan ja teholla ja sairaalassa yli kuukauden. Suurin ihme että yleensä toivuin henkiin, vaikka olin ”kuolleena” 27 min.
   Tämä ei anna kovin hyvää kuvaa pelastuslaitoksen päivystäjien ensiaputaidoista.
   Tästä en vielä ole nostanut hälyä, vaikka olisi kai pitänyt.

   • Teija sanoo:

    Ikävää kuulla. Sinulla todella oli onnea, sillä ROSC 27min. on todella pitkä. MIssä tämä tapahtui? Olemme todella samaa mieltä, että ensivasteen tulee osata käyttää deffaa.
    Onhan niin, että uusien elvytysohjeiden mukaan koko väestö tulisi kouluttaa deffan käyttöön ja pyrimmekin siihen, että opetus peruskouluun, varusmies- ja siviliipaveluskoulutukseen sekä autokouluihin. Asia on niin tärkeä, että meistä sinun tulisi ottaa yhteyttä ainakin siihen pelastuslaitokseen, johon ensivaste kuuluu.
    Saammeko käyttää tarinaasi tiedotuksessa?

 • AED-yhdistys AEDRY sanoo:

  AED-yhdistys AEDRY ei tiedä eikä tunne punaisen ristin ohjeistuksia, mutta maallikko-defibrillaattoria saa käyttää kuka tahansa, oli koulutusta tai ei. Mikään laki ei sitä kiellä.
  Vastaavasti koti- ja vapaa-ajan tapaturmien varalta ei ole lakisääteistä ensiapuvalmiusvelvoitetta
  Jos hiuksia aletaan halkomaan, niin mm. tieliikennelaki 4. luku 58§ kuitenkin sanoo, että ”..on heti ja kykynsä mukaan avustettava vahingoittuneita tai avuttomaan tilaan jääneitä sekä muutoinkin osallistuttava niihin toimenpiteisiin, joihin onnettomuus antaa aihetta…”
  Sydänpysähdyksessähän potilan tila antaa usein aihetta defibrilloida. Koulutus nopeuttaa ensimmäistä defibrillointia, mikäli se opetetaan oikein: ensin liimataan elektrodit, sitten vasta laite päälle. Laitteesta riippuen näin voitetaan jopa minuutti aikaa.

 • Kari Turunen sanoo:

  Hei!
  Ajattelin ehdottaa yhdistyksellemme laitteen hankintaa ja nyt tiedustelisin kuinka monelle kannattaisi hankkia koulutus laitteen käyttöä varten? Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun aletaan suunnittelemaan ensikertaa laitteen hankintaa?

  • Nimetön sanoo:

   Kuinka suuresta ja minkälaatuisesta yhdistyksestä on kysymys ja millaiseen käyttöön defibrillaattori tulisi? Laitteen sijoittelussa autamme mielellämme (kustannuksitta). Lähtökohta on se, että kaikki defibrillaattorin olemassaolosta ja sen sijainnista tietävät on hyvä kouluttaa. Itse laitteiden käyttäminen ei ole monimutkaista mutta täytyy muistaa, että defibrillaattori on vain apuväline ja painelu-puhalluselvytys nopean havaitsemisen ja hätäilmoituksen lisäksi on kaiken A ja O. Pelkästään ”joskus käyty ensiapukurssi” ei ole tae siitä, että elvytys defibrillaattorin kanssa on tehokasta. Kannattaa pyytää laitetta hankkiessa ”kaupan päälle” ensihoidon ammattilaisen pitämä elvytys- ja defibrillointikoulutus. Erityisesti kannattaa kiinnittää koulutuksessa huomiota siihen, onko kouluttaja kokenut elvyttämään oikeita ihmisiä eikä pelkästään nukkeja. Lisää vastauksia ja vinkkejä saa sähköpostitse aedry@aedry.fi

 • Mikko Tsutsunen sanoo:

  Moi. Osaatteko kertoa miten AED-lakihanke edistyy?

  • AEDRY sanoo:

   Lakihankkeen tilanne on se, että kansanedustajiin joiden kanssa olemme keskustelleet ja jotka asiaa vievät eteenpäin, on oltu jatkuvasti yhteydessä ja tällä hetkellä järjestellään tapaamisia eri ministereiden kanssa. Tarkoituksena on, että aloite lakiin lähtisi hallituksen taholta: Suomessa on Eduskunnan aloitteesta säädetty vain kaksi lakia: Perustuslaki ja palolaki 30-luvulla. Heti kun kuulemme lisää tiedotamme jäseniä sähköpostitse ja lisäämme aineistoa tänne sivuille.

 • Vastattu @ sanoo:

  Vastattu @

 • esko sanoo:

  Terve
  Olen spr:n ensiapupäivystäjä. Olen käynyt monet EA2 kurssit ja niiden mukana tai erikseen muutaman kerran, illan kestävän defbrillaattorikoulutuksen, ns PPE-D koulutuksen
  Onko totta, että kun laitan päivystysvarusteet päälle niin en saa käyttää deffaa (defibrillaattoria) nyt saamallani koulutuksella – mutta kun kuljen siviileissä niin minulla on oikeus käyttää defibrillaattoria.

  • Paul Eskelinen, HUS ensihoitaja sanoo:

   Esko, luulen että SPR:n paikallisyhdistyksessäsi tulee pian uusia ohjeita deffan käyttöä koskien. Pyrkikää rakentavaan keskusteluun porukassa ja miettikää, miksi muissa maissa Punaisen Ristin päivystäjät kantavat AED:ta mukanaan, tavoitteena alle 3 minuutin defibrillointivalmius.

   Oma suhtautumiseni on, että yleisötilaisuuksissa ensiapupäivystäjillä olisi aina oltava AED mukana. Muuten tarjotusta elvytysvalmiudesta menee kaikki pohja pois.

   Minusta olisi kauhea ajatus saada sydänpysähdys tapahtumassa, jonka SPR päivystäjistä yksikään ei toisi paikalle AED laitetta ja tyytyisi vain painelemaan ja puhaltelemaan (PPE) minua ambulanssin tuloon saakka. Sillä toimintatavalla selviäisin todennäköisimmin aivovauroiden kanssa tai sitten menehtyisin teho-osastolla. Enenmmistö elvytetyistä ei selviä, ja ne harvat ovat PPE:n lisäksi saaneet useimmiten TOSI NOPEASTI defibrillaation. Tämä ilmenee tuoreesta FinnResusci tutkimuksesta.

   Kysymykseesi Esko AED:n käyttöoikeuksista Suomessa voin todeta ambulanssin ensihoitajan ja oman sairaanhoitoalueen PAD projektin työmyyränä, että Suomen lainsäädäntö, Käypä hoito suositus ja terveydenhuollon eettiset säännöt eivät sinua kiellä missään elvytystilanteessa käyttämästä AED:ta.

   Sen sijaan paikallinen yhdistystoiminta voi määrittää omia pelisääntöjä ensiapupäivystäjille. Eli siviilissä on mitä suotavinta, että otat AED:n käyttöösi esimerkiksi kauppakeskuksen käytävällä nähtyäsi jonkun menevän äkkielottomaksi.

   Järjestötoiminnassa teidän kannattaa keskustella aiheesta, miettiä mistä päivystystoiminnassa AED kielto on peräisin ja tehdä yleiskatsaus siihen, ketkä ensihoidossa merkittävät ja SPR:n kanssa jatkuvaa yhteistyötä tehneet lääkärit ovat sanelleet kansainvälistä perua olevia elvytysohjeita, joita SPR joutuu noudattamaan ja joihin kuuluu suositus AED käytöstä osana maallikkoelvytystoimia.

   Siis SPR ei ohjeita keksi, kansainvälinen ILCOR ja eurooppalainen ERC laativat elvytysohjeita noin 5 vuoden välein ja SPR tekee niistä suomalaisen maallikkoversion.

   Ammattilaispuolella ERC ohjeet ja Käypä hoito ovat käytössä.

   Lue Käypä hoito-elvytys suositus, jonka yksi laatijoista on SPR:n ensiavun ja ensihoidon asiantuntijalääkärinä käyttämä lääketieteen dosentti Maaret Castren. Castren on eurooppalaiset elvytyssuositukset laativan ERC:n puheenjohtaja. Käypä hoito-elvytyksen laatineista asiantuntijoista lääkäri Jouni Nurmi puolestaan on ollut SPR:n uuden PPE-D oppaan työryhmässä mukana.

   Parhain terveisin Paul Eskelinen, ensihoitaja -HUS alue

  • Osmo Tolonen sanoo:

   Terve Esko!

   SPR:llä on ollut tälläinen ohje olemassa, mutta ainakin täälläpäin defibrillaattoria kannetaan jokaisessa päivystyksessä ja mikäli sille tulee tarvetta niin sitä käytetään. Huumorimielinen ohjeistus oli yhdessä vaiheessa että ”ottakaa liivit pois ennen kuin painatte iskunappia” – mutta kyllä sitä tottakai elvytetään ja defibrillaattoria käytetään olipa liivit tai ei.

  • teijasivula sanoo:

   AED-yhdistys AEDRY ei tiedä eikä tunne punaisen ristin ohjeistuksia, mutta maallikko-defibrillaattoria saa käyttää kuka tahansa, oli koulutusta tai ei. Mikään laki ei sitä kiellä.
   Vastaavasti koti- ja vapaa-ajan tapaturmien varalta ei ole lakisääteistä ensiapuvalmiusvelvoitetta
   Jos hiuksia aletaan halkomaan, niin mm. tieliikennelaki 4. luku 58§ kuitenkin sanoo, että ”..on heti ja kykynsä mukaan avustettava vahingoittuneita tai avuttomaan tilaan jääneitä sekä muutoinkin osallistuttava niihin toimenpiteisiin, joihin onnettomuus antaa aihetta…”
   Sydänpysähdyksessähän potilan tila antaa usein aihetta defibrilloida. Koulutus nopeuttaa ensimmäistä defibrillointia, mikäli se opetetaan oikein: ensin liimataan elektrodit, sitten vasta laite päälle. Laitteesta riippuen näin voitetaan jopa minuutti aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

YHTEYSTIEDOT:

Suomen AED-yhdistys
AEDRY ry

aedry@aedry.fi

P. 040 41 81 200

AEDRY lakihanke
33. AED MERKKI (640×637)

Kansainvälinen AED-merkki